Vytvoření laboratorního modelu zemnící soustavy - Moliš, Martin (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2016)
Tato práce se zabývá návrhem laboratorního modelu zemnící soustavy, na kterém bude možno měřit rozložení elektrického potenciálu na povrchu země, velikost krokového a dotykového napětí v závislosti na použitém typu zemniče. Dále transfer potenciálu a vliv přítomnosti cizí zemnící soustavy na celkový zemní odpor. Cílem práce je simulovat, s využitím modelu, chování zemnících soustav při poruše v laboratorních podmínkách. Tento model bude dále používán k laboratorní výuce.

This work deals with designing of grounding system model. This model might be used for potential distribution, step and touch voltage measuring, depending on particular grounding system. Moreover measuring transferred potential into another grounding system and the influence of foreign grounding system’s presence on the overall earth resistance. The aim of this work is to create a simulation on the model of whole system’s behavior during a fault on the power line. This model also might be used for laboratory classes.
Creation of a laboratory model of the earth system
Keywords: Zemnící soustava; zemniče; krokové napětí; rozložení potenciálu na povrchu země; transfer potenciálu; dotykové napětí; navýšení potenciálu; Grounding system; step voltage; touch voltage; potential distribution on ground surface; potential transfer; increase of potential