Návrh technologie výroby distančního kroužku - Zíka, Marek (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2020)
Diplomová práce se zabývá návrhem nového technologického postupu pro výrobu distančního kroužku o průměru 212 mm ve spolupráci s firmou Meopta – Optika, s.r.o. Výrobou této součásti dle stávajícího postupu nejsou dodrženy předepsané geometrické tolerance rovinnosti čela a házení radiusu s velikostí tolerančního pole 0,005 mm. V práci je proveden detailní rozbor zadané součásti a popsán stávající technologický postup včetně strojů, na kterých se distanční kroužek vyrábí. Na základě znalostí získaných z rozboru stávajícího postupu byl vytvořen nový technologický postup. Při výrobě dle tohoto postupu byly také překročeny některé geometrické tolerance, ale hodnoty přesahující předepsané toleranční pole se významně snížili. Oddělením technologie výroby byly výsledky shledány za dostačující a distanční kroužek se bude vyrábět dle nového technologického postupu. V poslední části práce jsou uvedeny náklady na výrobu součásti dle obou postupů.

The diploma thesis deals with the design of a new technological process for the production of a spacer ring with a diameter of 212 mm in cooperation with the company Meopta – Optika, s.r.o. The production of this component according to the current process does not comply with the prescribed geometric tolerances of flatness of the face and radius runout with a tolerance field size of 0.005 mm. The work is a detailed analysis of the specified component and describes the current technological process, including the machines on which the spacer ring is manufactured. Based on the knowledge gained from the analysis of the current process, a new technological process was created. During the production according to this process, some geometric tolerances were also exceeded, but the values exceeding the prescribed tolerance field were significantly reduced. The department of production technology found the results to be sufficient and the spacer ring will be produced according to the new technological process. In the last part of the work are the costs of production of components according to both processes.
Draft of spacer production technology
Keywords: distanční kroužek; geometrická tolerance; technologický postup; korozivzdorná ocel; CNC stroje; spacer ring; geometric tolerance; technological process; stainless steel; CNC machines