Koncepční návrh bezpilotního prostředku - Ďurovec, Mikuláš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2022)
Táto diplomová práca sa zaoberá návrhom viacúčelového bezpilotného ľahkého prieskumného a monitorovacieho prostriedku. Práca stanovuje celkovú koncepciu, základné rozmery bezpilotného prostriedku, hmotnostný a centrálny rozbor, aerodynamické vlastnosti, letové výkony a vlastnosti letúna. Ďalej sa práca zaoberá usporiadaním vnútorného vybavenia, výberom a umiestnením hlavnej pohonnej jednotky, konštrukčným návrhom konštrukcie, pevnostnou analýzou a nakoniec finančnou analýzou.

This diploma thesis deals with the design of a multi-purpose unmanned light reconnaissance and monitoring tool. The work determines the overall concept, the basic dimensions of the drone, mass and center of gravity analysis, aerodynamic properties, flight performance and characteristics of the aircraft. Furthermore, the work deals with the arrangement of interior equipment, selection and location of the main power unit, structural design, strength analysis, and finally financial analysis.
Conceptual design of unmanned aerial vehicle
Keywords: bezpilotný prostriedok; dron; návrh letúna; viacúčelový letún; armádne letectvo; drone; aircraft design; multipurpose aircraft; military aviation