Metoda vyhrdlení otvoru trubky systémem T-drill - Tysyachnyy, Petro (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2020)
Metoda vyhrdlení otvoru systémem T-drill je jedním z nejběžnějších způsobů výroby pravoúhlých potrubních odboček. V této bakalářské práci je popsán princip metody včetně výrobních postupů. Vytvořen je také přehled samotných strojů a průmyslových odvětví, ve kterých jsou tyto stroje využívány. Uvedeny jsou i jiné způsoby výroby odboček i s jejich výhodami i nevýhodami. Na závěr je patentovaná T-drill metoda srovnána s ostatními způsoby.

T-drill collaring method is one of the most common ways of ninety-degree tube branching, this bachelor thesis describes the principle the method is based on and how it’s used in the production process. It presents also overview of the production sectors where the method is used and the list of collaring machines. Other branching methods are also described including their advantages and disadvantages. Finally, the patented T-drill method is compared to other tube branching methods.
The manufacturing of extruded outlet of hole in tube by T-drill system
Keywords: T-drill; vyhrdlovací stroje; potrubní odbočky; T-kusy; T-drill; collaring machines; tube branching; T-pieces