Řízení rizik podnikatelského subjektu - Mrázková, Petra (Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství, 2015)
Tato diplomová práce se zabývá řízením rizik podnikatelského subjektu, který podniká v pohostinské činnosti. Řízení rizik je proces obsahující několik dílčích částí jako je identifikace, analýza a ošetření rizik. Všechny tyto oblasti jsou podrobněji popsány v teoretické části práce. V analytické části jsou identifikována všechna rizika podnikatelského subjektu pomocí známých metod jako je analýza obecného okolí SLEPT, Porterův model a model 7S. Tato rizika jsou dále hodnocena Skórovací metodou. Příčiny a důsledky nejrizikovějších faktorů jsou znázorněny pomocí Ishikawa diagramu. V poslední části jsou navržena opatření na snížení závažných rizik. Mezi jednu z variant ošetření rizik byla zakomponována možnost diverzifikace rizik podnikáním v odlišném oboru než doposud. Přínosem práce je zpracování risk managementu pro podnikatelský subjekt a poukázání na jeho výhody, které může pro společnost mít.

This master‘s thesis deals with risk management of business entity. Risk management is divided into the identification, analysis and measure of risks. All of these areas are described in the theoretical part. In the analytical part of the work these areas are identified by using risk analysis environment that includes a SLEPTE analysis, the Porter's model and the 7S Model. These risks are evaluated with scoring method. Most important causes and consequences are figured in Ishikawa diagrams. In the last part of the thesis are suggested measures to eliminate these risks. The diversification was propossed for one of the measure. The contribution of this work lies in treatment of risk management of business entity and demostrate the benefits of its implementation in the company.
Risk management business entity
Keywords: Riziko; řízení rizik; identifikace; analýza; opatření; modely změny.; Risk; risk management; identification; analysis; measure; models of change.