Mikrobiální produkce olejů a jejich aplikace - Kročianová, Natália (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2023)
Cieľom tejto bakalárskej práce bola produkcia lipidov prostredníctvom vybraných kmeňov kvasiniek rodu Metschnikowia za využitia substrátov potravinovej výroby. Vyprodukované mikrobiálne lipidy sú v dnešnej dobe vysoko cenené a vyhľadávané hlavne v biotechnologickom priemysle ako náhrada uhlíka v priemyselnom procese výroby biopalív. Substráty použité pri kultivácii boli rastlinného pôvodu, ekologické a cenovo výhodné. V práci bol sledovaný vplyv kultivačných podmienok na rast kvasiniek pri laboratórnej a zníženej teplote. Boli skúmané štyri druhy kvasiniek, a to M. pulcherrima 147, M. pulcherrima 149, M. sinensis 1144 a M. zizyphicola 1147. Vyprodukované biomasy boli analyzované pomocou plynovej chromatografie, kde boli zisťované jednotlivé zloženia mastných kyselín. Viditeľné zmeny bolo možné pozorovať pri rozličných kultivačných teplotách a použitých substrátoch. Najlepšie výsledky dosiahli substráty s Metschnikowia sinensis 1144, pričom všetky zvolené kvasinky boli schopné produkcie lipidov. V každej analyzovanej kvasinke sa preukázalo najvyššie zastúpenie polynenasýtených mastných kyselín.

The aim of this bachelor's thesis was the production of lipids by selected strains of yeasts of the Metschnikowia genus using food production substrates. Produced microbial lipids are nowadays highly valued and sought after mainly in the biotechnology industry as a substitute for carbon in the industrial process of biofuel production. Plant, ecological, and cost-effective substrates were used for cultivation ; the influence of cultivation conditions on the growth of yeast was monitored at laboratory and reduced temperature. Four types of yeast were investigated, namely M. pulcherrima 147, M. pulcherrima 149, M. sinensis 1144, and M. zizyphicola 1147. The produced biomasses were analyzed using gas chromatography; in analyses, individual fatty acid composition was determined. Visible changes could be observed at different cultivation temperatures and used substrates. The best results were achieved by substrates that contained Metschnikowia sinensis 1144, while all selected yeasts were capable of lipid production. The highest representation of polyunsaturated fatty acids was demonstrated in each analyzed yeast.
Microbial production of lipids and their applications
Keywords: kvasinky; Metschnikowia; kultivácia; lipidy; mikrobiálny olej; plynová chromatografia; yeasts; Metschnikowia; cultivation; lipids; microbial oil; gas chromatography