Nový magistrát města Brna - Novotný, Cyril (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2025)
Diplomová práce se zabývá návrhem nového komplexu Magistrátu města Brna jakožto klíčového veřejného objektu ve vznikající čtvrti Brno-Trnitá a umístěním v rámci lokality. Projekt reaguje na aktuální potřebu centralizace městské správy, zvýšení dostupnosti služeb pro občany a vytvoření moderní instituce odpovídající nárokům 21. století. Nový magistrát propojuje správní funkce s komunitním životem, veřejným prostorem a okolní urbanistickou strukturou. Návrh magistrátu vychází z přesvědčení, že veřejná instituce má být víc než jen administrativní budovou. Cílem je vytvořit reprezentativní, ale zároveň živou, přístupnou a propojenou součást městské čtvrti. Magistrát je chápán jako každodenní městský prostor – místo, kam lidé nejen přicházejí něco vyřídit, ale kde mohou strávit čas, potkat se, pracovat nebo odpočívat. Architektura stavby podporuje otevřenost, čitelnost a důvěru ve veřejné instituce. Magistrát se tak stává integrální součástí městského života. Stavba je umístěna na strategickém nároží mezi vznikajícím městským bulvárem a lineárním parkem vzniklým transformací současného drážního tělesa. V tomto kontextu vzniká komplex tří propojených objektů – reprezentativní budovy A, městské budovy B a komunitně orientované budovy C – které tvoří otevřený a živý městský celek reagující na různé typy okolního prostředí. Architektonický jazyk stavby je založen na dynamické formě s oblými hranami, výraznými konzolami a kombinací horizontálních a vertikálních prvků. Dispoziční řešení stavby rozděluje veřejné, komunitní a administrativní funkce do přehledné vertikální struktury. První dvě podlaží slouží veřejnosti – nachází se zde vstupní hala, klientské centrum, kavárna, galerie, komunitní sály a restaurace. Od třetího patra výš jsou rozmístěna kancelářská podlaží s flexibilním uspořádáním a důrazem na přirozené osvětlení, orientaci a variabilitu. Podzemní podlaží slouží parkování, zásobování a archivům. Konstrukční systém kombinuje železobetonový skelet se ztužujícími jádry a modulární strukturou s různými rastry dle charakteru jednotlivých budov. Vnější obálka budov je navržena jako lehký, montovaný systém přizpůsobený estetice a potřebám každého objemu.

The thesis focuses on the design of a new complex for the Brno City Hall as a key public building within the emerging Brno-Trnitá district, and its placement within the local context. The project responds to the current need for centralizing municipal administration, increasing the accessibility of services for citizens, and creating a modern institution that meets the demands of the 21st century. The new city hall integrates administrative functions with community life, public space, and the surrounding urban structure. The design is based on the belief that a public institution should be more than just an administrative building. The aim is to create a representative yet vibrant, accessible, and well-connected part of the city district. The city hall is conceived as an everyday urban space – a place not only to handle official matters, but also to spend time, meet others, work, or relax. The architecture promotes openness, legibility, and trust in public institutions, making the city hall an integral part of urban life. The building is situated at a strategic corner between a newly planned urban boulevard and a linear park created through the transformation of existing railway infrastructure. In this context, a complex of three interconnected buildings is formed – the representative Building A, the municipal Building B, and the community-oriented Building C – together forming an open and dynamic urban ensemble that responds to various surrounding conditions. The architectural language of the project is defined by dynamic forms with rounded edges, prominent cantilevers, and a mix of horizontal and vertical elements. The spatial layout divides public, community, and administrative functions into a clear vertical structure. The first two floors serve the public, including an entrance hall, customer service center, café, gallery, community halls, and a restaurant. From the third floor upward, flexible office floors are organized with an emphasis on natural lighting, orientation, and adaptability. The underground levels are dedicated to parking, logistics, and archives. The structural system combines a reinforced concrete frame with stabilizing cores and a modular layout that varies based on the character of each building. The external envelope of the buildings is designed as a lightweight prefabricated system, tailored to the aesthetic and functional needs of each volume.
Brno City New Municipal Building
Keywords: Architektura; magistrát; Brno-Trnitá; administrativní budova; železobeton; polyfunkční budova; open-space; novostavba; soudobá architektura; veřejná budova; Architecture; civic hall; Brno-Trnitá; administrative building; reinforced concrete; polyfunctional building; open-space; new build; contemporary architecture; public building