Zhodnocení zátěže půd a sedimentů v oblasti řeky Jihlavy těžkými kovy - Marek, Milan (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2011)
Diplomová práce se zabývá půdou a sedimenty z pohledu životního prostředí. Pro vybrané rizikové prvky – měď, kadmium, olovo a rtuť, které jsou blíže specifikovány, jsou uvedeny limitní koncentrace a metody stanovení v půdě a sedimentech. Studovanou lokalitou pro zhodnocení znečištění půd a sedimentů bylo vybráno město Jihlava a jeho okolí. V rámci této práce byly odebrány vzorky půd a sedimentů řeky Jihlavy, ve kterých byly stanoveny obsahy kadmia, mědi, olova a rtuti s využitím atomové absorpční spektrometrie (F-AAS, ET-AAS, AMA 254). Z naměřených výsledků bylo vyhodnoceno zatížení půd a sedimentů řeky Jihlavy vybranými rizikovými prvky.

This diploma thesis deals with a potential contamination of hazardous metals of soil and sediments. The metals cadmium, copper, lead and mercury were chosen, their specification, limited concentration and methods of determination are also described in thesis. City Jihlava and its surroundings were chosen for evaluating pollution of the soil and sediments in this area. In collected samples of the soil and sediments presence of copper, cadmium, lead and mercury were detected via atomic absorption spectrometry (F-AAS, ET-AAS, AMA 254). The metal pollution of soils and sediments by hazardous elements in Jihlava River and in Jihlava region was evaluated.
Assessment of soils and sediments contamination by heavy metals in the region Jihlava river
Keywords: Rizikové kovy; kadmium; měď; olovo; rtuť; toxicita; kontaminace; půda; sediment; řeka; Jihlava; atomová absorpční spektrometrie; F-AAS; ET-AAS; AMA 254.; Hazardous metals; cadmium; copper; lead; mercury; toxicity; contamination; soil; sediment; river; Jihlava; atomic absorption spectrometry; F-AAS; ET-AAS; AMA 254.