Přenosový systém pro plastová optická vlákna - Kubík, Martin (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2012)
Bakalářská práce se zabývá přenosy signálů po plastových optických vláknech. V první části práce jsou uvedeny základní principy a parametry přenosu světelného paprsku po vlákně. Je proveden rozbor nejběžnějších typů plastových optických vláken, uvedeny jejich typické parametry a trendy v oblasti vývoje tohoto druhu přenosového média. Ve druhé části práce je navrženo a realizováno vhodné zapojení systému optického vysílače a přijímače pro přenos signálů pomocí plastového optického vlákna. Výhodou realizovaného zapojení je jeho modularita, takže je možné tento systém dále jednoduše rozšiřovat. Pro použití v laboratoři je zpracována laboratorní úloha.

Bachelor's thesis deals with the transmission of signals via plastic optical fibers. First part contains basic principle and parameters transmission of light beam via fiber. The most common types of plastic optical fibers are analyzed, theirs characteristic parameters and trends in the development of this type of transmission medium are listed. In the second part is designed and implemented the proper integration of the optical transmitter and receiver to transmit signals via plastic optical fiber. The advantage of the implemented circuit is its modularity, so it is possible to further easily extend the system. Laboratory task is prepared for use system in the laboratory.
Transmission system for polymer optical fiber
Keywords: plastové optické vlákno; parametry optických vláken; optický vysílač; optický přijímač; optický přenosový systém; moduly; modulace; útlum; plastic optical fiber; parameters of optical fibers; optical transmitter; optical receiver; optical transmission system; modules; modulation; attenuation