Analýza vybraných manévrů cyklistů - Špačková, Kateřina (Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství, 2021)
Diplomová práce Analýza vybraných manévrů cyklistů se v teoretické části zabývá historií a vývojem jízdních kol, dále jejich rozdělením, konstrukcí, analýzou nehodovosti a legislativou. Praktická část diplomové práce je zaměřena na měření pohybu jízdních kol. Konkrétně se v této části práci jedná o měření akcelerace, brzdění, příčného přemístění, jízdy obloukem a ohlédnutí jezdce před změnou směru jízdy. K měření jsou záměrně vybrána kola různých typů s odlišnými konstrukčními vlastnostmi. V závěru práce jsou jednotlivá měření vyhodnocena.

This diploma thesis Analysis of selected manoeuvres of bicyclists deals with the history and development of the bicycles, further their division of, construction, analysis accident and national legislation in the theoretical part. The practical part of the master thesis is devoted to the measurements of the bicycles. Specifically, it is about acceleration, deceleration, transverse movement, ride in the curve and looking back before changing the direction. For measuring are selected different type of bikes with different construction. The results of individual measurements are evaluated in the end of the diploma thesis.
Analysis of Selected Manoeuvres of Bicyclists
Keywords: jízdní kolo; cyklista; nehodovost; akcelerace; zpomalení; jízda obloukem; příčné přemístění; bicycle; cyclist; accident; acceleration; deceleration; ride in the curve; transverse movement