Portálový kontejnerový jeřáb - Straka, Václav (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2021)
Cílem této bakalářské práce je návrh a konstrukční řešení kolejového portálového jeřábu určeného pro manipulaci a nakládku kontejnerů nacházejících se v prostoru kontejnerového terminálu. Jde tedy o návrh hlavních nosných komponent jeřábu včetně kontroly pevnosti jejich částí, dále o návrh podvozkové části. Výstupem této bakalářské práce je výkresová dokumentace.

The aim of this bachelor's thesis is the design and construction solution of a rail gantry crane intended for handling and loading of containers located in the space of the container terminal. It is therefore a design of the main supporting components of the crane, including checking the strength of their parts, as well as the design of the chassis part. The output of this bachelor thesis is drawing documentation.
Container gantry crane
Keywords: Kolejový portálový jeřáb; portálový jeřáb; nosný rám; pevnostní výpočet; prutový model; kolejový podvozek; svařovaná konstrukce; kontejnerový terminál; Rail gantry crane; gantry crane; supporting frame; strength calculation; rail bogie; welded construction; container terminal