Studium optoelektrických vlastností tenkých vrstev organických polovodičů - Kovář, Jakub (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2008)
Diplomová práce je zaměřena na studium elektrických a optoelektrických vlastností tenkých vrstev organických polovodičů. Byly připraveny organické elektroluminiscenční součástky, na kterých byl pomocí stejnosměrného elektrického měření a impedanční spektroskopie zkoumán vliv osvětlení a zařazení organických vrstev, tvořících alternativní elektrody, na injekci a transport elektrického náboje. Práce se pokouší na základě naměřených dat nalézt pro mezivrstvy nejvhodnější materiály, které by umožnily zlepšení elektrických vlastností elektroluminiscenčních součástek. Dále byl diskutován význam použití kombinace stejnosměrného elektrického měření a impedanční spektroskopie.

This thesis concerns with electrical and optoelectical properties of thin organic semiconductor layers. In the research, organic electroluminescent devices were prepared and the effect of illumination and inclusion of organic interlayers, that act as alternative electrodes, on charge injection and transport were investigated on them by means of electrical measurement and impedance spectroscopy. On the basis of measured data, the thesis attempts to determine materials best suited for interlayers, which could make an improvement of electric properties of electroluminescent devices possible. The sence of using a combination of direct current measurement and impedance spectroscopy was also discussed in the thesis.
Study of optoelectrical properties of organic semiconductor thin film layers
Keywords: polovodič; elektroluminiscence; proudy omezené prostorovým nábojem; lokalizované energetické stavy; semiconductor; electroluminescence; space charge limited currents; local states