Studium nových typů krystalizačních přísad do betonu - Sikorová, Věra (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2017)
Tato bakalářská práce se zabývá studiem vlivu krystalizační přísady do betonu. Byly připraveny referenční betonové vzorky a modifikované betonové vzorky s různým dávkováním krystalizační přísady, na nichž byla provedena normová zkouška hloubka průsaku tlakovou vodou. Reologické vlastnosti čerstvého betonu byly ověřeny pomocí zkoušky sednutí kužele. Mechanické vlastnosti ztvrdlého betonu byly zkoumány pomocí zkoušky pevnosti v tlaku. Mechanismus působení krystalizační přísady byl studován metodami skenovací elektronové mikroskopie a rentgenové difrakční analýzy.

This bachelor thesis is focused on the influence of crystallizing admixture for waterproof concrete. Reference concrete samples and modified concrete samples were prepared with different dosing of the crystallizing admixture, on which the standard test – the depth of penetration of water under pressure was carried out. The rheological properties of fresh concrete were verified by a slump test. The mechanical properties of the hardened concrete were examined by a compressive strength test. The mechanism of effect of the crystallizing admixture has been studied by scanning electron microscopy and X-ray diffraction analysis.
Study of new types of admixtures for waterproof concrete
Keywords: Krystalizační přísada; hloubka průsaku tlakovou vodou; pevnost v tlaku; portlandský cement; beton.; Crystallizing admixture; depth of penetration of water under pressure; compressive strength; Portland cement; concrete.