Hodnocení účinnosti tlumiče vibrací pro 3D tiskárny - Šereg, Enrico (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2025)
Podstatnou častou bola voľba vhodného tlmiča vibrácii pre 3D tlače, kde bolo zvolene najoptimálnejšie tlmenie, boli posudzované aspekty ako jednoduchosť aplikácie, cenová dostupnosť a ďalšie. Na základe týchto kritérií bolo zvolene pre testovanie tlmenie pomocou antivibračných podložiek kde bol testovaný vplyv na kvalitu tlače a mechanické vlastnosti vytlačených dielov. V teoretickej časti je spracovaná rešerš princípov 3D tlače, zdrojov vibrácií a možností ich tlmenia. V experimentálnej časti bola vykonaná akustická analýza vibrácií pomocou mikrofónu a FFT analýza pre tri varianty uloženia tlačiarne (bez podložky, s tlmičom A a s tlmičom B). Následne boli realizované trhacie skúšky podľa normy ISO 527-2 na PLA vzorkách rozmerov typu 1A. Výsledky ukázali, že aplikácia antivibračných podložiek významne znižuje amplitúdu vibrácií, na základe čoho bola vypočítaná maximálna účinnosť pre tlmič A(80,1%) a tlmič B(96,3%), zároveň zvyšuje maximálnu pevnosť v ťahu a pružnosť vzoriek. Zistenia potvrdzujú, že antivibračné podložky prispievajú k zlepšeniu kvality tlače a predĺženiu životnosti zariadenia.

A substantial part was the selection of an appropriate vibration damper for 3D printing, where the most optimal damping was chosen based on criteria such as ease of application, affordability, and other factors. Based on these criteria, damping using anti-vibration pads was selected for testing, where the impact on print quality and mechanical properties of printed parts was evaluated. The theoretical part includes a review of 3D printing principles, sources of vibrations, and possible damping methods. In the experimental part, an acoustic analysis of vibrations using a microphone and FFT analysis was conducted for three printer placement variants (without pads, with damper A, and with damper B). Subsequently, tensile tests according to the ISO 527-2 standard were performed on PLA samples with type 1A dimensions. The results showed that the application of anti-vibration pads significantly reduced vibration amplitude, resulting in a calculated maximum damping efficiency of 80.1% for damper A and 96.3% for damper B, while also increasing the maximum tensile strength and elasticity of the samples. These findings confirm that anti-vibration pads contribute to improved print quality and prolonged equipment lifespan.
Evaluation of Vibration Dampener Efficiency for 3D Printers
Keywords: 3D tlač; vibrácie; tlmič vibrácii; akustické emisie; antivibračné podložky; FFT analýza; trhacie skúšky; 3D printing; vibrations; vibration damping; acoustic emissions; anti-vibration pads; FFT analysis; tensile tests