Obelstění seznamů s blokovanými stránkami - Bilyk, Vladyslava (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2025)
Cílem této práce je vytvoření nástroje, který je schopen obejít blokátory založené na seznamech blokovaných URL, a tím zajistit správné fungování analytických, marketingových a remarketingových skriptů. Za tímto účelem byly v rámci práce prozkoumány principy fungování a účel těchto skriptů. Kromě toho jsou v práci popsány potenciální hrozby, s nimiž se uživatel může setkat na internetu, stejně jako principy fungování blokátorů založených na seznamech blokovaných URL, které slouží jako ochrana před těmito hrozbami. Po teoretické části byl popsán návrh a následná implementace nástroje, konkrétně proxy serveru, který by plnil stanovený cíl. Závěrečnou fází bylo testování vytvořeného řešení v různých scénářích s cílem vyhodnotit jeho funkčnost.

The goal of this work is to create a tool capable of bypassing blockers based on lists of blocked URLs, ensuring the correct functioning of analytical, marketing, and remarketing scripts. For this purpose, the principles of operation and purpose of these scripts were researched. In addition, the work describes potential threats that users may encounter on the Internet, as well as the principle of operation of blockers based on lists of blocked URLs that serve as protection against such threats. After the theoretical part, the design and implementation of the tool were described, in particular the proxy server that would fulfil the set goal. The final stage was testing the created solution in various scenarios to evaluate its functionality.
Deceiving Block Lists
Keywords: Analytika; marketing; remarketing; blokátor; seznam blokovaných URL; Google; proxy server; maskování URL; Analytics; marketing; remarketing; blocker; list of blocked URLs; Google; proxy server; URL masking