Testovací implementace protokolu ACP - Ležák, Petr (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2012)
Diplomová práce obecně pojednává o metodách řízení přístupu, jednotlivých jeho modulech a konkrétně pak o autentizaci žadatelů. Jsou zde uvedeny metody autentizace využitelné v testovací implementaci protokolu ACP. Dále je rozebrán protokol ACP, jeho možnosti a způsoby použití. Podrobně je popsán formát ACP zpráv, formát i typy AVP a mechanismus transakcí protokolu ACP. Vlastní práce je pak zaměřena na návrh software pro testování tohoto protokolu. Jsou zde rozebrány možnosti testování tohoto protokolu a navrženy testovací scénáře. Následně jsou sepsány požadavky na testovací software a navržen způsob jeho realizace. Dále je v práci uvedena technická dokumentace k vytvořenému programu. V ní jsou vysvětleny hlavní myšlenky, které jsou v programu použity, popsán účel jednotlivých částí programu a vazby mezi nimi. Nakonec je v příloze zpracován návod k obsluze programu včetně názorného příkladu popisujícího naprogramování a otestování jednoduchého scénáře autentizace.

In general this master’s thesis deals with access control methods and their individual modules and in particular with authentication of supplicants. There are listed authentication methods useful in the implementation of the ACP protocol. ACP protocol is also discussed including possibilities and uses. ACP message format is described in detail with AVP format and types. The transaction mechanism is also mentioned here. The main part of the thesis is focused on software design for protocol testing. Possibilities of the testing are discussed and test scenarios are suggested. Consequently, requirements for test software are listed and its implementation is designed. Furthermore, there is technical documentation of the program. The main ideas used in the program are explained in it. The purpose of each part of the program is written including links between them. Finally, there is a manual for the program. It also contains an illustrative example describing how to make and test a simple scenario of the authentication.
Test implementation of the ACP protocol
Keywords: ACP; AAA; řízení přístupu; autentizace; testování; ACP; AAA; access control; authentication; test