Bydlení pro seniory Brno-Líšeň - Kamas, Vojtěch (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2025)
Náplní bakalářské práce bylo vytvoření nového sociálního bydlení pro seniory v městské části Brno - Líšeň dle požadavků zadaných investorem. Důležitým kritériem je navýšení počtu sociálního bydlení, jenž se v městské části skoro nenachází. Navrhovaný objekt je dělen do dvou částí s plochou zelenou střechou, a to severní a jižní, které jsou navzájem spojeny propojovacím krčkem, sloužící jako multifunkční prostor. Propojením dvou bloků, vzniká U-forma tvořící charakter objektu. Prostředí je dotvořeno před vstupy z ulice Poláčkova parkovištěm osobních automobilů, zbylý prostor bude parkově upraven – dojde k vysázení nové zeleně, z níž většina původní zůstane zachována, a hřiště na cvičení s posilovacími stroji. Přízemí bloků je z jižní části doplněno o možnost soukromých teras k rekreaci. V přízemí severního bloku jsou ze strany vstupů do objektu navrženy pronajímatelné sektory, společně s prostory pro ubytované seniory, jako jsou kaple a dílny, v podzemí je objekt doplněno 38 parkovacích míst. Jižní část poté zabírají samotné byty. Jižnímu bloku ze severu přináleží prostory pro ubytované, jižní část je věnována samotnému bydlení. Navazující podlaží jsou řešena obdobným způsobem. Objekt tvoří celkově 88 bytů, které jsou přizpůsobeny požadavkům na bezbariérovost. Blok bydlení je možné v případě potřeby uzavřít. Návrh si klade za cíl kvalitativně zlepšit podmínky života seniorů v návaznosti na životní prostředí v dané lokalitě a integrovat seniory do běžného života.

The aim of this bachelor's thesis was to design a new social housing project for seniors in the Brno-Líšeň district based on the requirements provided by the investor. An important criterion is to increase the number of social housing units, which are currently scarce in this district. The proposed building is divided into two sections with green flat roofs: the northern and southern parts, connected by a linking corridor that serves as a multifunctional space. The connection of these two blocks forms a U-shaped structure that characterizes the building. Surroundings are enhanced by a parking lot for cars in front of the entrances from Poláčkova street, with the remaining space park-like landscaped into, including newly planted greenery, most of which will retain the original vegetation, and an outdoor fitness area with exercise machines. The southern part of the ground floor includes private terraces for recreation. In the northern block's ground floor, rentable spaces are designed on the side of the entrances, along with facilities for the senior residents, such as a chapel and workshops. The underground level provides 38 parking spaces. The southern block is mainly occupied by apartments. The northern section contains shared facilities for residents, while the southern part is reserved for housing units. The upper floors follow a similar layout. The building offers a total of 88 apartments, all adapted to meet accessibility standards. The residential block can be secured if needed. The design aims to improve the quality of life for seniors while integrating them into the local community and respecting the surrounding environment.
Housing for Seniors, Brno - Líšeň
Keywords: Bydlení pro seniory; Brno-Líšeň; zelená střecha; sociální bydlení; senioři; novostavba; Housing for seniors; Brno-Líšeň; green flat roofs; social housing; seniors; newly-build