Optimalizace vysoce zatěžovaných komponent pro motorsport - Šišpera, Petr (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2024)
Tato práce se zabývá optimalizací zavěšení zadních kol páté generace Hondy Civic pro aplikaci v motorsportu. Cílem je snížení hmotnosti spolu se zvýšením tuhosti a přesnosti vedení kol. Práce vychází z vlastností sériových komponent, které jsou analyzovány pomocí MKP analýzy v programu Ansys. Zátěžové stavy jsou vypočteny z jízdní dynamiky a zatížení jednotlivých ramen z kinematiky nápravy. Prvky nápravy jsou nejprve vymodelovány a analyzovány a z těchto dat vychází vstupní informace pro optimalizaci. Jednotlivé prvky jsou nejprve topologicky optimalizovány, na jejichž základě vznikají modely analyzované deformačně napěťovou analýzou. Vlastnosti sériových dílů jsou nakonec porovnány s optimalizovanými v nejkritičtějších zátěžových stavech, a výsledkem práce je optimalizovaná soustava zavěšení s nižší hmotností a vyšší tuhostí.

This thesis deals with optimizing the rear suspension of the fifth generation Honda Civic for motorsport application. The goal is to reduce weight while increasing stiffness and precision in wheel control. The work is based on the properties of serial components, which are analyzed using FEM analysis in the Ansys program. Load conditions are calculated from vehicle dynamics and the loading of individual arms from the suspension kinematics. Suspension components are first modeled and analyzed and this data provides input information for optimization. Individual components are initially topologically optimized, based on which models are created for deformation stress analysis. The properties of the serial parts are ultimately compared to optimized ones under the most critical loading conditions and the result of the work is an optimized suspension system with lower weight and higher stiffness.
Optimizing a highly loaded components for motorsport
Keywords: Motorsport; zavěšení kol; optimalizace; topologická optimalizace; metoda konečných prvků; reverzní inženýrství; Motorsport; car suspension; optimization; topology optimization; finite element method; reverse engineering