Návrh pulzního generátoru pro laserovou spektroskopii - Cebo, Patrik (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2020)
Diplomová práca sa zaoberá návrhom precízneho mnohokanálového generátora elektrických pulzov pre synchronizáciu inštrumentácie v spektroskopii laserom budenej plazmy (LIBS). V práci sa pojednáva o súčasnom stave poznania a trendoch v oblasti laserovej spektroskopie s ohľadom na návrh predmetného zariadenia. Zariadenie je navrhnuté pomocou moderných trendov v oblasti programovania embedded systémov v jazykoch C a C++ s využitím komunikačnej zbernice Ethernet. Komunikácia z riadiacim programom je implementovaná protokolom SDD vyvíjaným na Ceitec VUT, ktorého dáta sú prenášaná cez hypertextový protokol (HTTP) v natívnom formáte JSON. Diplomová práca prináša možnosti synchronizácie až 10 zariadení z precíznym časovaním.

This diploma thesis deals with the design of a precise multi-channel pulse generator for the synchronization of laser-induced breakdown spectroscopy (LIBS) instrumentation. The thesis reflects current state-of-the-art solutions in communication and trends in the field of laser spectroscopy. Moreover, the device is based on the modern implementation of embedded devices using C and C++ programming languages using the Ethernet for communication. The communication with the control software is provided via the SDD protocol; designed at CEITEC BUT. Finally, the data of the SDD protocol are sent by the hypertext transfer protocol (HTTP) protocol in native file format (JSON). This thesis brings the synchronization of the 10 devices by precision timing.
Design of pulse generator for laser spectroscopy
Keywords: LIBS; ARM; FPGA; Ethernet; STM; SDD; FreeRTOS; LIBS; ARM; FPGA; Ethernet; STM; SDD; FreeRTOS