Umělé srdeční chlopně - Ruzsík, Erik (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2017)
Témou bakalárskej práce sú umelé srdcové chlopne. Práca obsahuje stručný prehľad o špecifických vlastnostiach kardiovaskulárneho systému. Ďalej sa zaoberá aj o reologických vlastnostiach krvi, uvádza i rešerš o používaných typoch umelých chlopní a zhodnocuje ich výhody a nevýhody. Cieľom tejto práce je určenie tlakových strát na skutočnej náhrade srdcovej chlopne. V praktickej časti je realizovaný experiment v laboratórie OFIVK. V závere práce sú zhodnotené dosiahnuté výsledky.

The topic of this bachelor thesis is artificial heart valves and it contains some specific features of the cardiovascular system. Furthermore, it deals with the rheology of blood, summarises the types of artificial heart valves used and values their advantages and disadvantages. Its main goal is to determine the pressure drop on a real mechanical heart valve. The practical part consists of an experiment in the OFIVK laboratory. The achieved results are assessed in the conclusion of the thesis.
Artificial heart valves
Keywords: krv; srdce; srdcová chlopňa; umelá chlopňa; experiment; blood; heart; heart valve; artificial heart valve; experiment