Hiporehabilitace Havlíčkův Brod - Veselý, Karel (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2023)
Předmětem této diplomové práce je navrhnout budovu s téměř nulovou spotřebou energie sloužící pro hiporehabilitaci v Havlíčkově Brodě. Stavba má tři nadzemní a jedno podzemní podlaží, navržena s výtahem, obsahuje pět terapeutických místností s výstupem na terasu a možností ustájení až sedmi koní. Podzemní podlaží tvoří chodba, technická místnost, strojovna vzduchotechniky a sklady. V ostatních podlažích se nachází zázemí pro zaměstnance hiporehabilitace a boxy pro koně. Stavební objekt je založen na železobetonových základových pasech. Svislé nosné konstrukce jsou navrženy z keramických tvárnic, v suterénu je monolitické železobetonové opláštění zatepleno kontaktním zateplovacím systémem (ETICS). Stropní konstrukce tvoří prefabrikované železobetonové panely. Schodiště je řešeno jako železobetonové prefabrikované. Budova je zastřešena plochou jednoplášťovou střechou, částečně řešena jako vegetační extenzivní. Vytápění a ohřev TV zajišťuje napojení na areálový systém centrálního zásobování teplem pomocí předávací stanice. Větrání v objektu je zajištěno vzduchotechnickými jednotkami se zpětným získáváním tepla. Na střeše objektu jsou osazeny fotovoltaické panely. Ve třetí části byly posouzeny detaily ve 2D teplotním poli vybraných částí budovy, navrženy úpravy a provedeno vyhodnocení. Diplomová práce byla zpracována převážně v softwarech ArchiCad a DEKSOFT.

The subject of this diploma thesis is to design a NZEB hyporehabilitation building in the hospital campus in Havlíčkův Brod. The building has three above-ground and one underground floors, connected with a staircase and elevator. It contains five therapy rooms with an access to a terrace and stables for up to seven horses. The underground floor includes a corridor, a technical room, an air conditioning unit room and warehouses. On the other floors, there are facilities for hipporehabilitation staff facilities and stables for horses. The building is based on reinforced concrete foundations. The vertical load-bearing structures are designed from ceramic blocks. In the basement, the cast-in-place reinforced concrete cladding is insulated with ETICS. The floor structure consists of prefabricated reinforced concrete panels. The staircase is designed as a reinforced concrete prefabricate. The building is covered with a flat, single-skin roof, partially designed as green roof. The heating and domestic hot water are privided by the connection to the campus central heat supply system using a heat-exchanger. Ventilation in the building is provided by air-conditioning units with heat recovery. Photovoltaic panels are installed on the roof of the building. In the third part, the details in the 2D temperature field of selected parts of the building were assessed, modifications were proposed and an evaluation was carried out. The diploma thesis was processed mainly in ArchiCad and DEKSOFT software.
Hyporehabilitation Havlíčkův Brod
Keywords: Novostavba; hiporehabilitace; plochá jednoplášťová vegetační střecha; prefabrikované stropní panely; keramické zdivo; průkaz energetické náročnosti budovy; 2D teplotní pole.; New apartment building; hyporehabilitation; flat roof; cast-in-place reinforced concrete ceiling; ceramic masonry; energy performance certificate; 2D thermal field.