Revitalizace vybrané části vodního toku - Odehnalová, Zuzana (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2015)
Diplomová práce se zabývá problematikou revitalizace vybrané části vodního toku. Posouzení stávajícího stavu a kapacity koryta a návrh revitalizačních opatření byly provedeny na vodním toku Veverka, na části v říčním kilometru 0,650 – 1,000. Diplomová práce nejprve nahlíží na revitalizace z historického hlediska. Kdy a proč docházelo k úpravě toků a jaké důvody vedly ke snaze vrátit tokům přirozený, přírodě blízky vzhled. Dále je v teoretické části uveden přehled revitalizačních opatření s jejich stručným popisem. Práce obsahuje návrh několika revitalizačních opatření: stabilizace svahů a břehových nátrží haťoštěrkovým válcem, zápletovým plůtkem a kamennou rovnaninou, odstranění mrtvého dřeva, obnova kamenného pohozu a výsadba vegetačního doprovodu.

The thesis deals with the issue of revitalization on the selected parts of the water course. Assessment of current condition and channel capacity and design of revitalization measures were made on a water course Veverka on the part of the river kilometer 0.650 - 1.000. This thesis first deals with the revitalization of historical aspect. When and why become to regulation of flows and what reasons leads to the effort to restore natural flows, the near-natural appearance. In the theoretical part is introduced an overview of revitalization measures with their brief description. The work includes the design of several revitalization measures: stabilization of slopes and bank scours fascine-gravel drum, wattle work and hand-placed rubble, removing dead wood, restoration of beaching and planting of vegetation accompaniment.
Revitalization of River
Keywords: revitalizace vodního toku; revitalizační opatření; stabilizace; břehová nátrž; vegetační doprovod; water course revitalization; revitalization measure; stabilization; bank scour; vegetation accompaniment