Dynamický směrovací protokol OSPFv3 pro MANET sítě v simulačním prostředí OPNET Modeler - Henzely, Július (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2011)
V bakalárskej práci sú zahrnuté teoretické poznatky týkajúce sa základných znalostí ohľadom funkcie mobilných sietí so zameraním na siete MANET a smerovacie protokoly v nich použité. Práca sa zaoberá prehľadom smerovacích protokolov, predovšetkým smerovacím protokolom OSPFv3. V praktickej časti práce je stručný popis simulačného prostredia OPNET Modeleru, postup zostavenia siete a konfigurácia smerovacieho protokolu v nej. Súčasťou práce je aj postup rozšírenia správy Hello o nové pole na prenos rýchlosti uzla v OPNET Modeleri.

This bachelor's thesis includes theoretical knowledge about fundamental informations related to functionality of mobile networks, with focus on MANET routing protocols. The project contains an overview of routing protocols, especially OSPFv3 routing protocol. In the practical section of project, there is a brief description of OPNET Modeler simulation environment and the process of establishing the network with configured routing protocol in it. The project also describes a procedure for extending of the Hello packet structure by a field containing node traffic speed in OPNET Modeler.
OSPFv3 dynamic routing protocol for MANET networks in OPNET Modeler simulation environment
Keywords: Ad hoc siete; MANET; mobilné siete; OPNET Modeler; OSPFv3; smerovacie protokoly; smerovanie; Hello paket; Ad hoc networks; MANET; mobile networks; OPNET Modeler; OSPFv3; routing protocols; routing; Hello packet