Analýza ekonomických dat s využitím statistických metod - Kadour, Farah (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská, 2025)
Tato bakalářská práce je zaměřena na finanční a statistickou analýzu společnosti XYZ, s.r.o. V teoretické části jsou vysvětleny základní pojmy a metody potřebné k provedení finanční a matematicko-statistické analýzy. Následuje praktická část, kde jsou vybrané ukazatele aplikovány na konkrétní data firmy, a následně vytvořeny predikce vývoje pomocí časových řad a regresní analýzy. Závěrečná část práce obsahuje výsledky analýzy a návrhy na zlepšení finanční situace podniku.

This bachelor thesis focuses on the financial and statistical analysis of XYZ, s.r.o. The theoretical part explains the basic concepts and methods needed to perform financial and mathematical-statistical analysis. This is followed by a practical part where selected indicators are applied to specific company data, and then predictions of development are made using time series and regression analysis. The final part of the thesis contains results of the analysis and suggestions for improving the financial situation of the company.
Analysis of economic data using statistical methods
Keywords: finanční analýza; účetní výkazy; finanční ukazatele; statistické metody; regresní analýza; časové řady; financial analysis; financial statements; financial ratios; statistical methods; regression analysis; time series