Jednokrokové numerické metody pro řešení zpožděných diferenciálních rovnic - Štěpán, Samuel (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2022)
Bakalářská práce se zabývá formulací a vlastnostmi jednokrokových numerických metod pro počáteční problémy diferenciálních rovnic s konstantním zpožděním. Zejména jsou v této souvislosti diskutovány spojité Rungeovy-Kuttovy metody. Vybrané numerické algoritmy jsou implementovány ve vývojovém prostředí MATLAB. Ty jsou pak na vybraných úlohách porovnány s řešičem dde23.

The bachelor thesis deals with the formulation and properties of one-step numerical methods for the initial problems of differential equations with constant delay. In particular, continuous Runge-Kutta methods are discussed in this context. Some numerical algorithms are implemented in the MATLAB environment. These are then compared with the dde23 solver on specific problems.
One-step numerical methods for delay differential equations
Keywords: Diferenciální rovnice se zpožděním; konstantní zpoždění; spojitá Rungeova-Kuttova metoda; variabilní krok.; Delay differential equation; constant delay; continuous Runge-Kutta method; variable stepsize.