Použitie cdr systému pri analýze dopravných nehôd - Kasanický, Gustáv; Vertaľ, Peter (Vysoké učení technické v Brně, Ústav soudního inženýrství, 2015)
Currently underway in Europe legislative and technical preparation, which aims to establish clear rules and requirements for OEM companies. It means, what data should be store in airbag unit, how long and what frequency has to be used for data acquisition. The aim is to prepare clear rules for producers, which should enter into force in 2018. Institute of Forensic Engineering of University of Žilina is one of the pathfinder institution in the Europe, which is actively involved in the introduction of CDR-system in the Eastern Europe and in the countries that use the Slavic languages. It was necessary to verify and demonstrate system functionality in the European conditions. The USI ZU carried out two vehicle crash tests with car from European distribution. The tests are demonstrating the functionality of the CDR-system. The knowledge from tests is going to be used for experts training.

V súčasnej dobe prebiehajú v Európe legislatívne a technické prípravy, ktorej majú za cieľ stanoviť jasné pravidlá a požiadavky pre OEM spoločností na celoplošné zavedenie Event Data Recorder (EDR). To znamená, aké dáta by mali byť uchovávane v airbagovej jednotke, aký dlhy úsek a s akou snímacou frekvenciou. Cieľom týchto príprav je vytvoriť jasné pravidlá pre výrobcov osobných vozidiel, ktoré by mali vstúpiť do platnosti v roku 2018. Ústav Súdneho Inžinierstva Žilinskej univerzity v Žiline je jednou z priekopníckych inštitúcii v Európe, ktorá sa aktívne podieľa na zavádzaní CDR-systému (Crash Data Retriever) vo východnej Európe a v krajinách, ktoré používajú slovanský jazyk. Bolo preto nutné overiť a preukázať funkčnosť systému v európskych podmienkach. ÚSI ŽU vykonal dva verifikovacie crash testy. Testy mali za cieľ preukázať funkčnosť CDR-systému a jeho objektivitu. Poznatky z testov a z dvoch reálnych nehôd vozidiel budú prezentované na konferencii.
Usage of cdr systém for traffic accident analysis
Keywords: EDRy CDR system; crash testy; dopravná nehoda; crash tests; traffic accident