Návrh, správa a analýza SSM multicastové sítě - Žák, Jakub (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2008)
V diplomové práci na téma Návrh, správa a analýza SSM multicastové sítě, jsou zmapovány a podrobněji rozebrány technologie šíření paketů. Zvláštní pozornost je věnována multicastovým technologiím. V práci jsou rozebrány principy multicastu, včetně popisu adresného schématu, protokolů pro šíření multicastu, registraci v mutlicastových skupinách a jeho výhod a nevýhod. Dále je podrobně rozebrána technologie Source specific multicast (SSM), která vychází z multicastu. Je popsán způsob fungování této technologie, implementace v síťových zařízeních i na straně klienta, její výhody a nevýhody. Dále jsou popsány tzv. distribuční stromy, které se využívají při distribuování multicastu přes IP sítě, mezi něž patří i síť internet. Na základě znalostí technologie mulitcast, byla vybudována síť na šíření multimediálních dat s podporou technologie multicast a SSM. Síť je postavena na zařízeních firmy Cisco systems, konkrétně se jedná o tyto zařízení: Cisco Content Engine 566, Cisco IP/TV broadcast server a router 1812. Multimediální sít poskytuje mnoho služeb, včetně živého vysílání televizních a video programů. Na této síti, využívající multicastového šíření paketů, byla provedena analýza provozu pomocí protokolových analyzátorů Wireshark a Finisar. S jejich pomocí mohlo být provedeno srovnání efektivity přenosu multimediálních dat technologiemi unicast, multicast a SSM.

My thesis deals with the Multicast transfer in IP networks and it describes distribution technology of packets with special focus on Multicast technology. The thesis is devoted to the principles of Multicast including the description of scheme, protocol Multicast distribution, registration in the Multicast groups and finally the advantages and disadvantages of the Multicast transfer. Further in the thesis is described in details the Source Specific Multicast technology (SSM) that comes from multicast. There is a description how this technology Works and its implementation in the network equipment including the user side. This part of the thesis also deals with so called Distribution Trees that are used as multicast distribution via the IP networks like for example Internet. Based on the knowledge of the Multicast was created the network to spread the multimedia data with support of Multicast and SSM. The network is designed based on the Cisco system equipment as is: Cisco Content Engine 566, Cisco IP/TV broadcast server and router 1812. This multimedia network provides many services including the live TV broadcast and video channels. In this network using the multicast distribution of packets was done an analysis by protocol analyzer unit WIreshark and Finisar. This protocol analyzer unit allows us to compare the efficiency of multimedia data transfer between the Unicast, Multicast and SSM.
Design, administration and analysis of SSM multicast network
Keywords: Multicast; konfigurace síťových prvků; analýza provozu; Cisco IP/TV server; Program manager; Multicast; configuration of active network devices; network analysis; Cisco IP/TV server; Program manager