Rozbor a konstrukce optického laditelného vláknového útlumového článku pro telekomunikační aplikace - Prokop, Daniel (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2018)
Tato práce se zabývá možnostmi konstrukce modulu pro řízení útlumu optického signálu. V rámci řešení je rozebrána problematika přenosu paprsku optickým vláknem a jevů působících na paprsek. V práci jsou charakterizovány varianty útlumových článků a na základě poznatků navrženo řešení modulu pro řízení útlumu optického signálu. Praktická část práce se zabývá návrhem a fyzickou konstrukcí modulu pro řízení útlumu optického signálu využívající útlumový článek MEMS.

This paper deals with the possibilities of designing the module for control of the attenuation of the optical signal. The paper describes basics of ber optic transmission and beam e ects. Variants of attenuation cells are characterized in this paper and based on the ndings a solution of the module for control of the attenuation of the optical signal is proposed. Practical section of the thesis deals with the design and physical construction of module for control of the attenuation of the optical signal using MEMS variable optical attenuator.
Analysis and construction of an optical fibre tunable attenuator for telecommunication applications
Keywords: MEMS; útlumový článek; VOA; útlum; disperze; MEMS; attenuator; VOA; attenuation; dispersion