Experimentální studie vyztužení dílců z lehkého betonu - Lisztwan, Dominik (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební)
Bakalářská práce popisuje experimentální ověření a porovnání chování vyztužených dílců z lehkého betonu. Vyztužení je provedeno ocelovou a kompozitní výztuží. Porovnání výsledků je realizováno na základě statických zatěžovacích zkoušek. Výsledky zatěžovacích zkoušek jsou porovnány s výsledky nelineární numerické analýzy pomocí metody konečných prvků a ručního výpočtu. Součástí práce je také stanovení základních fyzikálních a mechanických vlastností použitého betonu.

This bachelor thesis describes the experimental comparison of behaviour of reinforced lightweight concrete panels. Panels are reinforced with traditional steel grid and basalt composite reinforcement. The comparison of results is based on set of data from static load tests. The results of load test are also compared to the results made with nonlinear numerical analysis by finite element method and also calculation by hand. A part of this thesis includes determination of physical and mechanical properties of used concrete.
Experimental study of reinforcement in light-weight concrete components
Keywords: lehký beton; pórovité kamenivo; ocelová výztuž; kompozitní výztuž; BFRP; zatěžovací zkouška; numerická analýza; metoda konečných prvků; lightweight concrete; lightweight aggregate; steel reinforcement; composite reinforcement; BFRP; load test; numerical analysis; finite element method