Rozhraní pro anotaci panelů fotovoltaických elektráren - Kalutski, Maksim (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2025)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na návrh a implementaci webové aplikace pro interaktivní anotace fotovoltaických panelů a defektů na ortofotomosaicích pořízených drony. Primárním cílem bylo nahradit dosud neefektivní papírové zprávy moderní aplikací, která správcům elektráren umožní prohlížet interaktivní a okamžité digitální výsledky inspekcí přímo v aplikaci. Intuitivní grafické rozhraní bylo integrováno do stávajícího backendového systému pro automatickou detekci a kategorizaci defektů. Aplikace je postavena na frameworku React, využívá Leaflet pro mapování a geolokaci a komponenty PrimeReact Chart pro vizualizaci statistik. Backend poskytuje úložiště dat, automatickou detekci panelů a defektů, stejně jako synchronizaci v reálném čase, takže více uživatelů může pracovat současně na jedné inspekci bez konfliktů. Uživatelé mohou vytvářet poznámky, spravovat jejich verze, exportovat výsledky a okamžitě vidět změny svých kolegů. Experimentální hodnocení ukázalo průměrné snížení času potřebného pro vytváření poznámek o 59% ve srovnání s čistě manuálními postupy, přičemž se zároveň zvýšila přesnost. Tato práce tak přináší praktické řešení digitální transformace pro správu fotovoltaických elektráren, které významně zlepšuje efektivitu údržby a posiluje spolupráci v týmu.

This bachelor thesis focuses on the design and implementation of a web application for interactive annotation of photovoltaic panels and defects on orthophotomosaics captured by drones. The primary goal was to replace the previously inefficient paper-based reports with a modern application, enabling power plant administrators to view interactive and immediate digital inspection results directly within the app. The intuitive graphical interface was integrated with an existing backend system for automated defect detection and categorization. The application is built on the React framework, using Leaflet for mapping and geolocation and PrimeReact Chart components for visualizing statistics. The backend provides data storage, automatic detection of panels and defects, as well as real-time synchronization so multiple users can work simultaneously on a single inspection without conflicts. Users can create annotations, manage their versions, export results and instantly see their colleagues' changes. Experimental evaluation has shown an average reduction of 59% in annotation time compared to purely manual procedures, while improving accuracy. Thus, this thesis delivers a practical digital transformation solution for photovoltaic plant management, significantly improving maintenance efficiency and enhancing team collaboration.
Interface for Photovoltaic Panel Annotation
Keywords: fotovoltaika; inspekce; anotace; uživatelské rozhraní; ortofotomozaika; dron; detekce závad; React; photovoltaics; inspection; annotation; user interface; orthophotomosaic; drone; defect detection; React