Studium hydratace hlinitanového cementu v nadbytku křemičitého úletu - Nehéz, Samuel Emil (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2023)
Diplomová práca sa zaoberá vplyvom kremičitého úletu (mikrosiliky) na priebeh hydratácie hlinitanového cementu (CAC). Pri príprave vzoriek bol skúmaný vplyv množstva mikrosiliky a vplyv hydratačnej teploty na tvorbu hydratačných produktov. Mikrosilika bola vždy v nadbytku voči hlinitanovému cementu. Charakteristika vstupných surovín bola prevedená pomocou zmerania veľkosti častíc a kalorimetrie. Pri samotných vzorkách bolo na kalorimetrických meraniach bolo zistené, že dochádza k rozdeleniu hydratačného procesu na dva samostatné deje. Vďaka tomu bolo možné zastaviť hydratáciu v požadovanom čase a preskúmať vznikajúce hydratačné produkty. Prítomnosť kremičitého úletu zapríčinila tvorbu charakteristických hydratačných produktov – strätlingitu (C2ASH8). Bolo zistené, že som zvyšujúcou sa teplotou hydratácie dochádza k rýchlejšiemu formovaniu výsledných produktov. Zvýšená teplota hydratácie mala negatívny vplyv na mechanické vlastnosti. Vlastnosti a charakterizácia pripravených vzoriek boli ďalej skúmané pomocou XRD, TG-DTA a elektrónovej mikroskopie (SEM).

This thesis deals with the effect of silica fume (microsilica) on the hydration process of alumina cement (CAC). During the preparation of the samples, the effect of the amount of microsilica and the effect of the hydration temperature on the formation of hydration products were investigated. Microsilica was always in excess compared to alumina cement. The characterization of the raw materials was carried out using particle size measurement and calorimetry. In the case of the samples themselves, calorimetric measurements showed that the hydration process is divided into two separate events. Thanks to this, it was possible to stop the hydration at the desired time and examine the emerging hydration products. The presence of silica fume caused the formation of characteristic hydration products - strätlingite (C2ASH8). It was found that as the temperature of hydration increases, the resulting products form more quickly. Increased hydration temperature had a negative effect on mechanical properties. The properties and characterization of the prepared samples were further investigated using XRD, TG-DTA and scanning electron microscopy (SEM).
A study of the hydration of calcium aluminate cement in an excess of silica fume
Keywords: Hlinitanový cement; mikrosilika; hydratácia; izotermická kalorimetria; Calcium aluminate cement; silica fume; hydration; isothermal calorimetry