Železniční most přes řeku Moravu mezi Starým Městem a Uherským Hradištěm - Křivánek, David (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2024)
Tato diplomová práce se zabývá návrhem a posouzením železničního mostu přes řeku Moravu mezi Starým Městem a Uherským Hradištěm na trati č. 341. Stávající železniční most má rozpětí 20,5 + 60 + 20,5 m. Bylo zpracováno pět různých variant s odlišným statickým systémem. Všechny varianty mostní ocelové konstrukce byly navrženy a řešeny s dolní ortotropní mostovkou. Pro výběr finální varianty byly všechny varianty staticky posouzeny a porovnány pomocí multikriteriální analýzy na základě zvolených kritérií. Finální varianta byla následně podrobněji posouzena dle platných norem.

This diploma thesis deals with the design and assessment of a railway bridge over the Morava River between Staré Město and Uherské Hradiště on line No. 341. The existing railway bridge has a span of 20,5 + 60 + 20,5 m. Five different variants with different static systems were developed. All variants of the bridge steel structure were designed and solved with a lower orthotropic bridge deck. To select the final variant, all variants were statically assessed and compared using multicriteria analysis based on the selected criteria. The final variant was subsequently assessed in more detail according to the applicable standards.
Rail bridge over Morava river between Staré Město and Uherské Hradiště
Keywords: ocelová konstrukce; ocelový most; železniční most; dolní ortotropní mostovka; oblouk; Langerův trám; trám vyztužený obloukem; příhradová konstrukce; steel structure; steel bridge; railway bridge; lower orthotropic bridge deck; arch; Langer beam; arch-reinforced beam; truss structure