Spínaný zdroj se spínáním při nulovém napětí - Pešl, Jiří (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2016)
Diplomová práce se zabývá návrhem spínaného zdroje se spínáním při nulovém napětí pro buzení anody iontového zdroje typu Anode-layer. V práci je nejprve nastíněna pro- blematika iontových zdrojů a podrobněji pak iontový zdroj typu Anode-layer. Poté jsou uvedeny důležité aspekty konstrukce spínaných zdrojů, z nichž posléze vychází podrobně popsaná konstrukce spínaného zdroje s výstupním napětím 2800 V a výstupním výkonem 2800 W.

Diploma thesis describes the design of an switched mode power supply with switching at zero voltage for driving the anode of Anode-layer type ion source. First aim of thesis is ion sources and specialy Anode-layer type of ion source in detail. Main aim of thesis are important aspects of the design of switching mode power supply, which comes later the detailed construction of an switched mode power supply with output voltage 2800 V at output power 2800 W.
Switching power supply with zero voltage switching
Keywords: iontový zdroj s anodovou vrstvou; spínaný výkonový zdroj; DC/DC konverze; buzení vý- konového MOSFET tranzistoru; výpočet výkonového MOSFET tranzistoru jako spínače; semirezonanční plný můstek; spínání při nulovém napětí; návrh napěťového transformá- toru; galvanické oddělení; anode-layer ion source; switched mode power supply; DC/DC conversion; power MOS- FET driving; calculation of power MOSFET as switch; semiresonant full bridge; zero voltage switching; voltage transformer design; galvanic isolation