Vliv druhu rozptýlené výztuže na vybrané vlastnosti betonu - Gajdušková, Patricie (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2021)
Tato práce se zabývá využitím vláken v betonu. Vlákna jsou rozptýlenou výztuží, která může mít různé vlastnosti na základě materiálové charakteristiky nebo geometrického tvaru vlákna, podle kterých je předurčena jejich vhodná aplikace s ohledem na přínos pro zlepšení vlastností betonu. Zároveň je pozorován vliv použitých vláken na chování betonu při vystavení vysokým teplotám, a tedy požární odolnost materiálu. Cílem práce je porovnání vlastností jednotlivých druhů vláken v betonu a jejich využití pro konkrétní aplikace vláknobetonu.

This thesis is focused on the usage of fibers in concrete. The fibers are dispersed reinforcement which may have different behaviour based on the material characteristics or the geometric shape of the fibers. Due to this, we may predict the appropriate application of fibers and possibly improve mechanical properties of concrete. At the same time, the influence of used fibers on the behaviour of the concrete when exposed to high temperatures, thus the fire resistance of material, is observed. The purpose of this thesis is to compare the properties of the individual fiber types in concrete, which are suitable for specific application of fibre reinforced concrete.
Influence of the type of dispersed reinforcement on selected properties of concrete
Keywords: Beton; vláknobeton; explozivní odprýskávání; rozptýlená výztuž; organická vlákna; anorganická vlákna; požární odolnost; působení vysokých teplot; udržitelnost.; Concrete; fibre reinforced concrete; explosive spalling; dispersed reinforcement; organic fibre; anorganic fibre; fire resistance; effect of high temperature; sustainability.