Studium vývoje, trendů a novinek v oblasti technologie stříkaného betonu - Záruba, Jiří (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2013)
Bakalářská práce je zaměřená na studium vývoje, trendů a novinek v oblasti technologie stříkaného betonu. Hlavním cílem této práce shrnutí nových postupů v oblasti technologie stříkaného betonu. Dílčími cíli jsou popis základních vlastností stříkaného betonu, představení nových trendů a technologií v posledních letech. Dalším dílčím cílem je provedení experimentu, díky kterému jsou ozkoušeny nové možnosti v oblasti testování stříkaných betonů. Na základě těchto dílčích cílů je poté možné zhodnotit stávající situaci v oblasti technologie stříkaného betonu a naplnit tak hlavní cíl práce.

The Bachelor thesis is focused on the study of development, trends and innovations in shotcrete technology. The main target of this thesis is to summarize new procedures in shotcrete technology. Secondary targets include a description of basic properties of sprayed concrete, introducing new trends and technology in recent years. The next sub-goal is to propose experiment that will try new ways of testing shotcrete. Based on these secondary targets is possible to evaluate the current situation in shotcrete technology and fulfil the main objective of this thesis.
Study of the development, trends and innovations in shotcrete technology
Keywords: stříkaný beton; pevnost betonu; penetrační jehla; zarážení hřebů; jádrové vývrty; urychlující přísada; tvrdoměr; ultrazvuk; kalibrační křivka; mikrosilika; vlákna jednoplášťové ostění; shotcrete; the strenght of concrete; penetration needle; firing fasteners; cores; accelerating ingredient; hardness; ultra sound; calibration curve; microsilica; fibers; single final lining