Digitální filtr pro akustické pásmo realizovaný mikrokontrolérem - Hudec, Antonín (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2008)
Mikrokontroléry řady ATmega nejsou příliš uzpůsobené pro zpracování číslicových signálů v reálném čase. I když mohou dosahovat až 20 MIPS při maximálním kmitočtu 20 MHz (většina instrukcí je jednocyklových), ATmega obsahuje na rozdíl od signálových procesorů jen jednu 8 bitovou násobičku, což je pro náročné aplikace, jako je filtrace číslicových signálů v reálném čase, málo. Mým úkolem je tedy zjistit jestli je možné pomocí mikrokontroléru řady ATmega filtrovat číslicový signál. Pokud ano, tak jaká je maximální vzorkovací frekvence a jaké lze dosáhnout kvality výstupního signálu.

Microcontrollers of the ATmega family are not very suitable for real-time digital signal processing. Although they can reach 20 MIPS with maximum clocking of 20 MHz (most of the instructions are within one clock cycle), ATmega has just one 8bit multiplier unit, which is too little for demanding tasks like real-time digital signal filtration. My objective is to find out whether it is possible to filter digital signal with ATmega. If the answer is yes, what is the maximum sampling rate and what output quality can be achieved.
Digital filter for acoustic band, implemented by microcontroller
Keywords: DSP; ATmega; IIR; Filtr; DSP; ATmega; IIR; Filter