Tepelný management bateriových článků - Oščádal, Jan (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2025)
Bakalářská práce se zabývá problematikou tepelného managementu bateriových článků elektromobilů a statických akumulátorů elektrické energie. Zajištění vhodných provozních podmínek je klíčovým aspektem pro efektivní a dlouhodobý provoz baterií. V rešeršní části jsou představeny konkrétní druhy používaných bateriových článků, základní konstrukce bateriových systémů a přehled metod tepelného managementu. V navazující výpočtové části byl proveden návrh odvodu tepla z vybraného bateriového článku doplněný o výpočet přenosu tepla z povrchu článku do chladícího média. Dále byla provedena citlivostní analýza pro vyhodnocení vlivu dílčích parametrů na přenos tepla.

The bachelor thesis is focused on the issue of battery thermal management used in electric vehicles and stationary energy storage systems. Ensuring suitable operating conditions is a key factor for the efficient and long-term operation of battery systems. The literature review section presents types of battery cells used in electric vehicles and stationary energy storage systems, the fundamental design of battery systems and an overview of battery thermal management methods. The subsequent computational part includes the design of heat dissipation solution for a selected battery cell with a calculation of heat transfer from the cell surface to the cooling medium. Furthermore, the sensitivity analysis was carried out to evaluate the influence of selected parameters to heat transfer.
Thermal management of battery cells
Keywords: Tepelný management; bateriový článek; baterie; chlazení; přenos tepla; Thermal management; battery cell; battery; cooling; heat transfer