Impulzní proudový zdroj pro zábleskovou xenonovou výbojku - Nakládal, Martin (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2018)
Tato bakalářská práce je zaměřená na návrh speciálního impulzního proudového zdroje, který slouží pro napájení xenonové výbojky s funkcí krátkodobého výkonové přebuzení. Impulzní zdroj bude součástí modernizovaného nanosekundového laserového zábleskového spektrometru. Navržený impulzní zdroj má umožnit přebuzení xenonové výbojky až stonásobným proudem. Zdroj umožňuje nastavení impulzního proudu od 50 do 500 A s dobou trvání 0,5 až 10 ms. Zdroj má zabudovány ochrany proti přetížení a kontrolní funkce, včetně indikace konce života výbojky v důsledku opotřebení.

This bachelor thesis focuses on the design of a special impulse current source, which is used to power a xenon lamp with a short-term power-up function. The pulse source will be part of a modernized nanosecond laser flash spectrometer. The proposed pulse source is designed to allow the Xenon lamp to be over-flashed to up to 100 times. The power supply allows a pulse current setting within interval 50 to 500 A and with a duration of 0.5 to 10 ms. The power supply has built-in overload protection and control functions, including lamp end-of-life indication.
Pulsed current source for a flash xenon lamp
Keywords: Zábleskový spektrometr; xenonová výbojka; proudový impulzní zdroj; Flash spectrometer; xenon lamp; impulse current source