Návrh konstrukce MR tlumiče do odpružené vidlice kola - Salva, Matúš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2020)
V horskej cyklistike je predné odpruženie dôležitý komponent, ktorý zaisťuje komfort a bezpečnosť jazdy. Táto bakalárska práca sa zaoberá návrhom semiaktívneho odpruženia, ktoré zvláda tieto úlohy lepšie ako v cyklistike bežne používané adaptívne odpruženie. Za týmto účelom boli vytvorené simulačné modely odpruženia s adaptívnym odpružením a so semiaktívnym odpružením obsahujúcim MR tlmič s riadiacim algoritmom Skyhook. Na základe simulácie bol vytvorený optimálny silový rozsah MR tlmiča pre použitie v horskej cyklistike. Výsledky simulácie MR tlmiča boli ďalej porovnané s výsledkami simulácie odpruženia obsahujúceho experimentálne zistené F-v charakteristiky adaptívneho tlmiča, použitého v zjazdovom bicykli. MR tlmič v kombinácii s algoritmom Skyhook dosiahol lepšie výsledky v oblasti jazdného komfortu a zachoval adhéziu predného kolesa rovnakú ako v prípade použitia adaptívneho tlmiča. Výsledný silový rozsah je možné použiť k ďalšiemu testovaniu, prípadne ku konštrukcii MR tlmiča vhodného do vidlice horského bicykla.

In MTB is front suspension very important part of bike. It ensures comfort of ride and security. This Bachelor thesis deals with the theoretical design of semi-active suspension for MTB fork. For this purpose of simulation models of suspension used adaptive damper and MR damper with Skyhook algorithm were made. Range of forces for MR damper for use in MTB was made on basis of simulation. Simulation results of semi-active suspension were compared to simulation results of adaptive suspension which contained F-v characteristics of damper used in downhill bike. MR damper with Skyhook had better results in field of riding comfort and it retained adhesion of adaptive damper. Final range of forces for MR damper in possible to use for more tests or for design of MR damper for fork of mountain bike.
The construction of MR damper for MTB fork suspension
Keywords: MR tlmič; Skyhook; semiaktívne odpruženie; MTB predná vidlica; horský bicykel; MR damper; Skyhook; semi-active suspension; MTB fork; mountain bike