Flexibilní vyvažovač zátěže s využitím jazyka P4 - Šesták, Jindřich (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2020)
V současnosti jsou servery internetových služeb většinou shlukovány do skupin, aby měly dostatečný výkon obsloužit dotazy klientů. Každý tento shluk potřebuje Vyvažovač zátěže, který pro každý dotaz vybere jeden ze serverů, který dotaz obslouží. Pro popis takového zařízení zpracovávající pakety lze využít jazyk P4. V rámci této práce byly prostudovány principy vyvažování, proveden návrh, implementace a testování jednoduchého Vyvažovače zátěže popsaného v jazyce P4. Program je testován pomoci Behaviorálního modelu jazyka P4 na běžném procesoru a také na kartě NFB-200G2QL díky prostředí Netcope od sdružení CESNET.

Currently servers of internet services are usually grouped together into clusters to provide sufficient performance to serve clients' queries. Each cluster needs Load Balancer, so it can choose one server which will process query from one client. For describing such device that processes packets is convenient to use P4 language. Within this work, the principles of load balancing, design, implementation and testing of a simple Load Balancer described in P4 language were demonstrated. The program is tested using Behavioral model of P4 language on a common processor and on the NFB-200G2QL card thanks to the Netcope environment from the CESNET association
Flexible Load Balancer Using P4 Language
Keywords: P4; Vyvažovač zátěže; jazyk P4; Behaviorální model P4; FPGA; NDK platforma; P4; Load Balancer; P4 language; Behavioral model P4; FPGA; NDK platform