Studium chování přírodních tepelně izolačních materiálů - Kostlánová, Jana (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2013)
Práce se zabývá studiem chování přírodních tepelně izolačních a akustických materiálů se zaměřením na vláknité izolační materiály. Významná část textu je věnována sledování environmentálních aspektů, které jsou spojeny se získáváním vstupních surovin a výrobou izolačních materiálů. V práci jsou také popsány různé druhy vláknitých izolačních materiálů, které se běžně využívají ve stavebnictví. Cílem praktické části této práce je posouzení vlivu kvality vstupních vláken pocházejících ze zemědělství na výsledné užitné vlastnosti izolantů. Posouzení je provedeno na základě praktického stanovení vybraných fyzikálních a mechanických vlastností těchto materiálů.

The aim of the thesis is focused on a research of behavior of thermal and acoustic insulating materials on natural base with major importance on fibrous insulating materials. Vital part of the thesis is aimed on monitoring of environmental aspects interrelated with retrieving of raw materials and insulating materials manufacturing. Other types of fibrous insulating materials employed in a civil engineering are presented in the text. The main objective of the thesis is an evaluation of an influence of input fibers quality to the final attributes of insulating materials. The fundamental element of material quality evaluation represents physical and mechanical attributes of examined subjects.
Study of behavior of thermal insulation materials on natural base
Keywords: tepelná izolace; akustická izolace; trvale udržitelný rozvoj; primární vázaná energie; emise CO2; vláknité izolační materiály; len olejný; technické konopí; bikomponentní vlákna; thermal insulation; acoustic insulation; primary enegry intensity; CO2 emissions; fibrous insulating materials; flax; hemp; bicomponent fibers