Systémy syntaktických analyzátorů - Kunda, Matej (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2022)
Cieľom tejto práce je vytvorenie formálneho modelu nového gramatického systému, ktorý dokáže kombinovať niekoľko metód syntaktickej analýzy. Inšpiráciou k vytvoreniu gramatického systému boli kooperačne distribuované gramatické systémy, z ktorých sa vytvorila myšlienka komunikačných symbolov. Pomocou komunikačných symbolov dokážu komponenty gramatického systému komunikovať, a tak spolupracovať na tvorbe jednej vety. V práci som navrhol formálny model tohoto systému, aplikoval sa v syntaktickej analýze a následne implementoval. Výsledkom práce je aplikácia, ktorá funguje na princípe formalizovaného gramatického systému a kombinuje dve metódy syntaktickej analýzy.

The goal of this thesis is to make a formal model of a new grammar system, which can combine different methods of syntax analysis. The inspiration for the making of the new grammar system were cooperating distributed grammar systems, from which an idea of communication symbols came from. With the help of communication symbols, components of the grammar system can cooperate on creating one sentential form. The thesis describes the formalization of the grammar system, its application in syntax analysis and finally its implementation. The result of this thesis is an application, which works on the principle of the formalized grammar system and combines two methods of syntax analysis.
Parser Systems
Keywords: gramatický systém; syntaktická analýza; deterministická analýza zhora nadol; deterministická analýza zdola nahor; grammar system; syntax analysis; deterministic top-down parsing; deterministic bottom-up parsing