Simulace komunikace SCADA protokolů - Bohačík, Antonín (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2019)
Tato bakalářská práce je zaměřena na vytvoření plně funkčního generátoru komunikace protokolu IEC 60870-5-104. Teoretická část práce detailně vysvětluje základní principy, vlastnosti a možnosti komunikačních standardů DNP3, IEC 60870 a IEC 61850. Další část je zaměřena na rozbor komunikace a implementace této komunikace v elektroměru PQ monitor MEg44PAN. Poslední část se pak zabývá konfigurací zařízení Raspberry Pi 3 a emulací komunikace protokolu IEC 60870-5-104. Všechny programy byly napsány a testovány pomocí vývojového prostředí Clion.

This work is focused on creation of fully functional communication generator of IEC 60870-5-104 protocol. The theoretical part explains in detail the basic principles, properties and possibilities of communication standards DNP3, IEC 60870 and IEC 61850. The next part is focused on the analysis of communication and implementation of this communication in the PQ MEg44PAN device. The last part deals with the configuration of Raspberry Pi 3 devices and the communication emulation of the IEC 60870-5-104 protocol. All programs were written and tested using the Clion development environment.
Simulator of SCADA protocols
Keywords: DNP3; emulace; IEC-60870; IEC-60870-5-104; IEC-61850; klient–server; komunikace; MEg44PAN; RaspberryPi; SCADA; simulace; DNP3; emulation; IEC-60870; IEC-60870-5-104; IEC-61850; client-server; communication; MEg44PAN; RaspberryPi; SCADA; simulation