Obytný soubor Brno-Řečkovice - Mráčková, Vanda (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2013)
Diplomová práce pojednává o území na okraji městské části Brno-Řečkovice a Mokrá Hora vymezeném ulicí Terezy Novákové a Žilkova. V této oblasti je navržen nový obytný soubor, jenž je včleněn mezi stávající zástavbu a prostor armády ČR. Hlavním cílem práce je vytvořit kompaktní zástavbu s dostatečnou hustotou osídlení, která doplní stávající zastavěné území a zajistí kvalitní prostředí pro bydlení a život současných i budoucích obyvatel. Urbanistický návrh respektuje okolní rodinné domy. Převažující blokový charakter nového komplexu je tvořen bytovými domy a pozvolna se přeměňuje na nízkou řadovou zástavbu. V navrženém souboru převažuje obytná funkce, která je doplněna občanskou vybaveností jako např. školkou, sportovišti a základními službami. Urbanistický koncept klade důraz na lidské měřítko, kvalitní veřejné prostranství a celkovou pohodu, živost a bezpečnost v uličním prostoru.

Master’s thesis concern with the area on the edge of urban district Brno-Řečkovice a Mokrá Hora which is defined by street Terezy Novákové and Žilkova. In this territory is designed new residential complex which is integrated into existing buildings and area of the Czech Army. The main theme of this projet is created compact housing development with adequate population density which complete current built-up area and guarantee high-quality enviroment for living present and future inhabitants. Urban development respect surrounding houses. New complex has mainly block character which is created by block of flats and transformed into low row houses. In the proposed complex prevail residential function which is supplemented by public facilities like kindergarten, sports grounds and basic services. The urban philosophy put emphasis on human scale, high-quality public space and general contentment, liveliness and safety in street’s area.
Residential complex Brno - Reckovice
Keywords: obytný soubor; městská část Brno-Řečkovice a Mokrá Hora; kompaktní zástavba; bloková zástavba; lidské měřítko; kvalita veřejného prostranství; živost uličního prostoru; residential complex; urban district Brno-Řečkovice a Mokrá Hora; compact housing development; block built-up area; human scale; high-quality public space; liveliness in street’s area