Zámecký statek Únanov - Gerychová, Lenka (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2025)
Předmětem diplomové práce je návrh zámeckého statku v Únanově. Řešený areál se nachází v obci Únanov v Jihomoravském kraji. Pozemek je ze dvou stran obklopen typickou vesnickou zástavbou v podobě rodinných domů. Jih pozemku lemuje fotbalové hřiště a louka. Západní strana pozemku je v blízké návaznosti na hlavní komunikace, která slouží zároveň jako příjezdová komunikace do obce ze Znojma a okolních vesnic. Areál je velmi dobře napojen na dopravní infrastrukturu obce. V rámci veřejné dopravy se nejbližší autobusová zastávka nachází přibližně 3 minuty chůze od areálu. Diplomová práce je zaměřena na zpracování třech objektů, které jsou součástí urbanistického konceptu areálu. Jedná se o rekonstrukci a přístavbu zámku, objekt pro malé podnikání a centrum pro sport a rodinu. Rekonstrukce zámku je zaměřena na nové funkční využití jemuž náleží penzion, restaurace a v přístavbě se bude nacházet wellness. V objektu pro malé podnikání se nachází pronajímatelné prostory – kanceláře, kosmetický salon, kadeřnictví a masáže. Centrum pro sport a rodinu nabídne obyvatelům obce zázemí pro cvičení a setkávání rodičů s dětmi. Všechny objekty jsou navrženy jako dvoupodlažní se sedlovou střechou. Novostavby jsou navrženy z konstrukčního systému Porotherm s minerální vatou v dutinách cihly. Objekty jsou svázány železobetonovým stropem s výtahovým jádrem, jako ztužujícím prvkem.

The subject of this master´s thesis is the design of the castle farm in Únanov. The site is located in the village of Únanov in the South Moravian Region. The plot is surrounded on two sides by typical village buildings in the formo f family houses. The south of the land is adjacent to a football field and a meadow. The western side is closely connected to the main road, which also serves as the access route to the village from Znojmo and surrounding municipalities. The area is well connected to the local transport infrastructure. In terms of public transport, the nearest bus stop is approximately a three-minute walk from the site. The thesis project focuses on the design of three buildings that are part of the urban concept for the area. These are the renovation and extension of a castle, a small business building and a centre for sport and family. The reconstruction of the castle is focused on a new functional use which includes a guest house, a restaurant and the annex will house a wellness centre. In the small business building there are rentable premises - offices, beauty salon, hairdresser and massage. A sports and family center will offer residents of the community facilities for exercise and gatherings for parents and children. All buildings are designed as two-storey with a gable roof. The new buildings are designed using the Porotherm construction system with mineral wool in the brick cavities. The buildings are bound by a reinforced concrete ceiling with a lift core as a reinforcing element.
The Castle Farm Únanov
Keywords: Únanov; zámek; penzion; centrum pro rodinu; podnikání; kanceláře; rekonstrukce; novostavba; statek; restaurace; wellness; Únanov; Chateau; pension; family center; business; offices; reconstruction; construction; farm; restaurant; wellness