Řízení provozu v UMTS síti - Menšík, David (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2009)
Tato bakalářská práce se zabývá popisem UMTS sítě, UMTS architekturou a především pak zajištěním kvality služeb v UMTS síti. Obzvláště se zaměřuje na popis mechanizmů pro řízení provozu v UMTS sítích. V praktické části se dále věnuje nastavení UMTS sítě s QoS a následnou simulaci provozu v této síti. Tato simulace byla prováděna v programu OPNET Modeler v.14.5. Následovala změna nastavení některých parametrů QoS a nová hromadná simulace, celkem tří nastavení. Výsledky simulací byly porovnány, čímž byla ověřena závislost provozu v UMTS na nastavení parametrů QoS.

This thesis is describing UMTS network, architecture and especially maintaining Quality of Services in this network. Specifically is focused on operation control management in UMTS network. Practical part contains description of settings for UMTS network with QoS and following operational simulation. This simulation was performed in OPNET Modeler v.14.5. Others simulations were performed with different settings of QoS. Results of three simulations were compared and by that operational dependence on QoS settings was verified.
Traffic Management in UMTS Network
Keywords: UMTS; QoS; Opnet; nastavení; simulace; UMTS; QoS; Opnet; setting; simulation