Vliv účinků poruchového proudu na zvěř v okolí zemnících soustav - Mrkva, Pavel (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2025)
Tato práce se zaměřuje na analýzu vlivu poruchového proudu na zvěř v okolí různých konfigurací zemnících soustav. Nejprve byla provedena rešerše zaměřená na problematiku uzemnění, chování poruchového proudu a na fyziologické účinky proudu na zvěř. Cílem práce je vyhodnotit vliv různých konfigurací zemničů a typů půdy na bezpečnost pohybu zvěře v jejich bezprostřední blízkosti a následně stanovit doporučení pro minimalizaci případného nebezpečí. Potřebné simulace a výpočty byly provedeny v programu Ansys Maxwell 3D. Výsledná data byla dále zpracována v Excelu. Analyzovány byly čtyři typy zemničů v homogenním a dvouvrstvém půdním prostředí při zatížení třemi hodnotami poruchového proudu. Z hlediska bezpečnosti dosáhl nejlepších výsledků dvojitý kruhový zemnič. Naopak nejhorších výsledků dosáhl zemnič tyčový. Na základě výsledné analýzy byla stanovena doporučení pro minimalizaci nebezpečí, kterými jsou výběr vhodného typu zemniče a vymezení rizikové oblasti.

This work focuses on the analysis of the effect of fault current on the wildlife around different configurations of earthing systems. Firstly, a research was carried out focusing on grounding issues, fault current behaviour and the physiological effects of current on wildlife. The aim of the work is to evaluate the effect of different grounding configurations and soil types on the safety of game movement in their immediate vicinity and then to make recommendations to minimize any potential hazards. The necessary simulations and calculations were performed in Ansys Maxwell 3D software. The resulting data was further processed in Excel. Four types of earth electrodes were analyzed in homogeneous and two-layer soil environments under three values of fault current loading. In terms of safety, the double circular earth electrode achieved the best results. On the other hand, the worst results were achieved by the bar earth electrode. Based on the resulting analysis, recommendations for hazard minimization were established, which are the selection of the appropriate type of earth electrode and the delineation of the risk area.
Effect of fault current on animals in vicinity to earthing systems
Keywords: Poruchový proud; krokové napětí; fibrilace; hospodářská zvířata; elektrické vedení; zemnící soustava; zemnič; homogenní půda; dvouvrstvá půda.; Fault current; step voltage; fibrillation; livestock; electric power line; earthing system; earthing rod; homogeneous soil; two-layer soil.