Migrace léčiv v půdních systémech - Janebová, Denisa (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2024)
S rostoucí spotřebou léčiv, dochází k jejich častému výskytu v životním prostředí. Zde však představují riziko, nejen kvůli množení bakteriálních kmenů odolných vůči antibiotikům, ale také mohou ohrožovat lidské zdraví. Tato práce se proto zabývá problematikou výskytu a chování dvou antibiotik v půdě, konkrétně tetracyklinu a sulfamethoxazolu. Díky obsahu půdní organické hmoty se předpokládá, že půda dokáže částečně zabránit migraci léčiv, která se dostanou do životního prostředí. V této diplomové práci byly provedeny difúzní experimenty v půdním sloupci při reálných podmínkách, díky kterým byly stanoveny hodnoty efektivních difúzních koeficientů tetracyklinu a sulfamethoxazolu ve třech extrakčních činidlech. Nakonec byly také provedeny sorpční a desorpční procesy v jednotlivých vrstvách půdního sloupce. Pro měření koncentrace výluhů byla využita UV-Vis spektrometrie a kapalinová chromatografie. Pro potvrzení výskytu navázaného léčiva v půdním sloupci sloužila FTIR spektrometrie.

The increasing use of drugs leads to their frequent occurrence in the environment, which poses a risk not only because it can lead to the proliferation of antibiotic-resistant bacterial strains, but also because it can threaten human health. Therefore, this work focuses on the issue of the occurrence and behaviour of two antibiotics in soil, specifically tetracycline and sulfamethoxazole. Due to the presence of soil organic matter, it is believed that the soil can partially prevent the spread of drugs that enter the environment. The diploma thesis involved conducting diffusion experiments in soil columns under real conditions to determine the effective diffusion coefficients of tetracycline and sulfamethoxazole in three extraction agents. Sorption and desorption processes were also conducted in the individual layers of the soil column. The concentrations of the leachates were measured using UVVis spectrometry and liquid chromatography, while FTIR spectrometry was used to confirm the presence of the bound drug in the soil column.
Migration of pharmaceuticals in soil systems
Keywords: Tetracyklin; sulfamethoxazol; půda; difúze; sorpce; desorpce.; Tetracycline; sulfamethoxazole; soil; diffusion; sorption; desorption.