Vliv zvýšené koncentrace oxidu uhličitého na kvalitu pšeničné mouky - Drahovzalová, Kateřina (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2010)
V této práci byl studován vliv zvýšené koncentrace oxidu uhličitého na vlastnosti klasů, zrn a mouky u dvou odrůd pšenice obecné (Triticum aestivum). Odrůdy Vánek a Septima byly pěstovány ve speciálních sklenících, jednak v atmosféře s normální koncentrací oxidu uhličitého (AC = 385 ?mol?mol-1), jednak při zvýšené koncentraci oxidu uhličitého (EC = 700 ?mol?mol-1). Kvantitativní analýza zrn (obsah hrubé bílkoviny, škrobu, lepku, vlhkost a tvrdost zrn) byla provedena metodou NIR, obsah lepku (gluten index) byl stanoven po vyprání vodou a kvalita lepku z čísla pádu. Celkový obsah dusíkatých látek byl stanoven podle Kjeldahla, celkový obsah aminokyselin a obsah jednotlivých aminokyselin iontově výměnnou chromatografií. Odrůda Vánek měla statisticky významně větší velikost klasů, více obilek a větší hmotnost zrn, jestliže byla pěstována v atmosféře se zvýšenou koncentrací CO2. U odrůdy Septima byla velikost klasů variant AC a EC srovnatelná, ale klasy pěstované v EC měly významně větší počet obilek a větší hmotnost. Odrůda Vánek pěstovaná při zvýšené koncentraci CO2 měla větší hmotnost 100 zrn než varianta AC, odrůda Septima pěstovaná při zvýšené koncentraci CO2 měla relativně větší hmotnost 100 zrn než varianta AC. U odrůd Vánek a Septima pěstovaných při zvýšené koncentraci CO2 byl zjištěn významně nižší obsah hrubé bílkoviny (o 28,4 %) i glutenový index (o 34,6 %). Ve srovnání s variantou AC byl u EC rovněž nižší celkový obsah dusíkatých látek a aminokyselin.

This thesis studied the influence of elevated carbon dioxide concentration on the properties of ears, grain and flour in two varieties of wheat (Triticum aestivum). The Vánek and Septima varieties were grown in special greenhouses, both in normal atmosphere with carbon dioxide concentration (AC = 385 ?mol?mol-1), and at elevated carbon dioxide concentration (EC = 700 ?mol?mol-1). Quantitative analysis of grain (the content of crude protein, starch, moisture and hardness of grain) was carried out using NIR, gluten content (gluten index) was determined after washing with water and gluten quality was expressed as falling number. Total crude protein content was determined according to Kjeldahl, total amino acids and amino acids content by ion exchange chromatography. Variety Vánek showed significantly larger size of the spikes, more grains and higher grain weight, when it was cultivated in the atmosphere of elevated CO2 concentration. For variety Septima, the size of AC and EC ear variants was comparable, but the ears of corn grown in the EC had a significantly greater number of grains and greater weight. Vánek variety grown in elevated CO2 concentration had lower weight of 100 grains, Septima variety grown in elevated CO2 concentration had greater weight of 100 grains. The varieties Vánek and Septima grown at elevated CO2 concentration showed significantly lower content of crude protein (28.4%) and gluten index (by 34.6%). In comparison with the AC variant, EC also showed lower overall content of crude protein and amino acids.
Influence of carbon dioxide elevated concentration on wheat flour quality
Keywords: zvýšená koncentrace oxidu uhličitého; pšenice; zrno; mouka; lepek; elevated concentration of carbon dioxide; wheat; grain; flour; gluten