Návrh ocasních ploch a trupu soutěžního modelu letounu - Kminiaková, Tatiana (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2020)
Táto bakalárska práca sa zaoberá návrhom chvostových plôch a trupu nového súťažného letúna pre konštrukčnú súťaž SEA Aero Design East 2020. Úvod práce pojednáva o pravidlách súťaže a ich následnej analýze. Rešeršná časť práce sa venuje možným konfiguráciám chvostových plôch a trupu a ich základným parametrom. Najvhodnejšie konfigurácie sú následne porovnané a doplnené o základné výpočty stability, potrebné pre výpočet zaťaženia. Na základe týchto výpočtov je spočítané zaťaženie na chvostové plochy. V poslednej časti je realizovaný konštrukčný návrh chvostových plôch a trupu.

This bachelor’s thesis deals with empennage and fuselage design of new aircraft for design competition SAE Aero Design East 2020. The introduction is focused on regulations of this competiton and their subsequent analysis. The research part of the thesis takes in consideration possible configurations of the empennage and fuselage and their basic parameters. The most suitable configurations are compared and basic stability and load calculations are done. In the last part structural design is completed.
Fusalage and Tail of Competition Model Airplane
Keywords: chvostové plochy; trup; SAE Aero Design 2020; konštrukčný návrh; zaťaženie; stabilita; empennage; fuselage; SAE Aero Design 2020; structural design; load; stability